Pessoabett!?

Här kommer en text om det enligt mig hemska pessoabettet! Det är inte jag som skrivit texten, den är lånad från denna blogg. Brukar annars inte låna andras texter, men denna var så sjukt bra att jag inte hade kunnat skriva det bättre själv, samt att jag tycker att alla ska läsa & fundera över den.


Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle

 

En vanlig missuppfattning

 

Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.

 
Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.
Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt.

Jag är nog en av dom få som inte håller med denna texten.
Det är såklart att Pessoabettet är "hårt" i munnen på hästen och det är skarpt, men somsagt till ämnet och varför jag väljer att motargumentera detta! 
Det finns sjukt många ponnysar och hästar som är enormt starka i munnen.
Om ryttaren väljer att sätta pessoabett i hästens mun är den ju ingen nybörjare.
Dom flesta vet nog vilken värkning ett pessoabett har. 
Det finns grymt många duktiga ryttare i hästvärlden som inte drar hästen såpass hårt i munnen så att den blir helt förstörd. 
Jag har sjäv ridit på pessobett en gång när jag red på en häst som var bångstyrig i skogen, han skenade och var allmänt galen.
men när jag hade pessoat räckte det med att ta ett ytterst litet tygeltag. 

Altså alla hästar blir inte förstörda p.g.a detta! 
Vissa hästar trivs faktiskt med pessoabettet.

vad tycker du? 


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0